Zwierzęta w rozmaity sposób rozwiązują te trudności. Wśród owadów, np. wśród gąsienic motyli dość częsta jest wąska specjalizacja do jednej rośliny lub do paru spokrewnionych gatunków. Gąsienice takie są niewrażliwe na trucizny zawarte w roślinie żywicielskiej, potrafią przebudowywać aminokwasy, w jelitach mają drobnoustroje rozkładające węglowodany, ich narządy pyszczkowe są dostosowane do struktury tkanek roślinnych — niektóre mogą np. wygryzać chodniki nawet w drewnie dębowym. U kręgowców podobne wąskie specjalizacje są prawie niespotykane. Kręgowce roślinożerne mają urządzenia rozdrabniające rośliny mechanicznie (żołądek mięśniowy ptaków, zęby i silne mięśnie żuchwy ssaków), ssaki roślinożerne z reguły posiadają w przewodzie pokarmowym drobnoustroje, które zawierają enzymy rozkładające błonnik i hemicelulozy i które wykorzystują te związki jako źródło energii.
Author
Share article
The post has been shared by 0
people.