Wysoki poziom przemiany materii u ssaków wiąże się z proporcjami poszczególnych narządów i tkanek. W ciele ryby mięśnie stanowią około 70-80% masy, u ssaków masa mięśni wynosi zwykle około 40% masy ciała, czasem zbliża się do 50%. Jest to wynikiem stosunkowo znacznego ciężaru, jaki mają u ssaków takie narządy wewnętrzne, jak serce, płuca, przewód pokarmowy łącznie z gruczołami, nerki oraz mózg. Jeśli porównać sprawność energetyczną ssaka i ryby o podobnym ciężarze, to okaże się, że zawierająca więcej mięśni ryba będzie zdolna do wytworzenia większej siły, ale zmęczy się bardzo szybko; ssak będzie stosunkowo słabszy, lecz bardziej wytrzymały. Mięśnie ryby są stosunkowo słabo unaczynione; powierzchnia włókien kurczliwych, z których się składają, jest niewielka. Kurczące się mięśnie ryby szybko zużywają materiały zapasowe i zatruwają się produktami przemiany materii.
Up next
STĘŻENIE MOCZU
Author
Share article
The post has been shared by 0
people.