Jedną z charakterystycznych cech ssaków jest obecność dużych gruczołów ślinowych, szczególnie dobrze rozwiniętych u form roślinożernych. Produkują one enzymy rozkładające węglowodany w środowisku zasadowym. Zmieszany ze śliną i połknięty pokarm dostaje się do żołądka, gdzie panuje odczyn kwaśny. Enzymy śliny nie mogą rozłożyć do końca połkniętych węglowodanów — jakaż więc jest ich rola? Okazało się, że, wywołując wstępną depolimeryzację roztworów skrobi, obniżają one bardzo znacznie ich lepkość, co ma ogromne znaczenie dla mieszania się treści przewodu pokarmowego z sokami trawiennymi. Organizm o wysokiej przemianie materii potrzebuje nie tylko dużych ilości pokarmu, musi również zapewnić tkankom dobre zaopatrzenie w tlen i szybkie usuwanie produktów metabolizmu. Do tego potrzebne są bardzo sprawne narządy oddychania i krążenia.
Up next
WYMIANA UZĘBIENIA
Author
Share article
The post has been shared by 0
people.