Ptaki nie są w stanie zjeść wszystkich owadów zimujących, gdyż mogą żerować tylko tam, gdzie owadów jest stosunkowo dużo, a więc poszukiwanie jest opłacalne. Obserwacje prowadzone w W. Brytanii, w lasach sosnowych, dowiodły, że żerowanie ptaków obniża w ciągu zimy ilość owadów do połowy pierwotnego stanu, a więc co drugi owad ginie w ciągu zimy, pożerany przez ptaka. Wpływa to oczywiście na przyrost drzew w lecie. Fakty te uzmysławiają, jakie znaczenie dla ewolucji owadów mają takie cechy ptaków, jak ich sposób poszukiwania pokarmu, zdolność rozróżniania barw, preferencje smakowe itd. W porównaniu do znaczenia ptaków, wpływ na owady np. płazów lub gadów jako tępicieli jest prawie żaden. Jaszczurka pożera w ciągu miesiąca mniej owadów niż sikorka przez jeden dzień, a trzeba pamiętać, że w naszym klimacie jaszczurka przez przeszło pół roku zupełnie nie pobiera pokarmu.
Up next
PRZYKŁAD PLESZKI
Author
Share article
The post has been shared by 0
people.